Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

De mens achter de belegger

06-02-2019 | Beleggen, Stephan Christophe

In mijn jaren als beleggingsadviseur ben ik erachter gekomen dat de vraag die altijd gesteld werd: “Wat voor type belegger bent u?”, eigenlijk helemaal niet klopt. De vraag moet meer zijn: “Wat voor mens bent u?  Wat is voor u belangrijk? Vanuit welk gevoel neemt u uw beslissingen?” Met andere woorden de mens achter de belegger.

Alleen als je de tijd neemt om samen met je cliënt tot deze vragen te komen kan je de dienstverlening vinden die bij hem/haar past.

Emotie versus ratio

Ik denk namelijk dat de oude typering van een rationele belegger of een emotionele belegger eigenlijk steeds minder past. We moeten veel meer uitgaan van een belegger die grotendeels rationeel handelt op bepaalde momenten of door bepaalde evenementen emotioneel kan reageren.

In 2008-2009 zagen we dit heel duidelijk gebeuren.

Beleggers die altijd heel rationeel handelden schoten ineens vol in de emotie. Met andere woorden de mens achter de belegger heeft emoties.

Bij de één kwam dit puur door de enorme correctie van de markten. Bij de ander werd het getriggerd door het feit dat ineens het vertrouwen in het gehele stelsel wegviel (val Lehman Brothers, nationalisatie Fortis en ABN AMRO) of door het feit dat ineens sommige markten niet meer goed functioneerden (Hedge Funds/Onroerend Goed).

Deze periode heeft mij doen beseffen dat om een goede adviseur te kunnen zijn ik de cliënt veel beter moest leren kennen.

“Als onafhankelijke financieel coach word ik betaald door de cliënt en is dat dus ook voor mij de enige belanghebbende.”

Het ‘ken uw klant principe’ is binnen de financiële wereld verplicht. En om aan deze verplichting te voldoen is er het beleggersprofiel. Dit document heeft een enorme evolutie doorgemaakt.

Waren het eerst slechts een handjevol vragen, inmiddels is het een enorm document geworden.

In dit document gaat het dan over: het inkomen (nu en straks), vermogen, het beleggingsdoel (of doelen), de horizon en hoe de cliënt omgaat met het risico van beleggen.

En daar zit het grote probleem: het risico van beleggen.

Wat is het risico van beleggen? En wat is het risico van niet beleggen?

Hebben we het hier puur over het tegenvallen van rendementen en hierdoor het misschien niet halen van de doelstellingen? Of is het risico van beleggen misschien wel dat je als belegger overgeleverd bent aan een wereld die je niet snapt of die je niet vertrouwt?

Zo zie je maar dat sommige zaken vanuit ratio en emotie anders geïnterpreteerd kunnen worden en de vragen dus ook anders beantwoord kunnen worden.

Pleit ik dan voor het afschaffen van het beleggersprofiel? Nee, zeker niet. In mijn ogen is het beleggersprofiel geen doel op zich maar slechts een hulpmiddel. Een hulpmiddel om een aantal zaken goed vast te leggen en te gebruiken voor monitoring over de tijd heen. Maar het kan niet in de plaats komen van het echt leren kennen van de cliënt. En vice versa, de cliënt moet de adviseur/beheerder ook echt leren kennen.

Dit is voor mij één van de redenen geweest om als onafhankelijke adviseur aan de slag te gaan.

Als onafhankelijke financieel coach word ik betaald door de cliënt en is dat dus ook voor mij de enige belanghebbende. Of we op dit moment nu wel of niet gaan beleggen of slechts een gedeelte maakt voor mij niet uit. Ook maakt het voor mij niet uit bij welke partij of partijen de cliënt wil beleggen. Het enige wat voor mij telt is dat we samen tot de beste oplossing komen; zowel rationeel als emotioneel.

“Het moet ook goed voelen.”

Maar voordat het zover is gaan we eerst kennismaken. Wie is de persoon achter de cliënt? Maar ook wie is de persoon achter de adviseur? Wat kan de adviseur voor mij betekenen? Past de adviseur bij mij als persoon? Pas als al die vragen beantwoord zijn kunnen we echt gaan samenwerken.

Nu heeft u natuurlijk al gelezen dat ik door u betaald word en zou u kunnen denken: “Ja, zo wil ik ook wel kennismaken met mijn cliënten.”

Om die gedachte nu meteen de wereld uit te helpen: deze kennismaking is geheel voor mijn rekening.

Ik maak graag kennis met u.

Wilt u dat nu ook? Stuur dan een email (stephan@affluent.nl) of laat onderaan een reactie achter en dan neem ik contact met u op.

Ik verheug me al op onze kennismaking.

Door:

Stephan Christophe

Stephan Christophe

Na zijn HBO opleiding is Stephan Christophe in 1997 begonnen bij de ABN AMRO Bank. Al snel voelde hij zich aangetrokken tot het beleggingsvak in al haar facetten.

Na een periode waarbij Stephan veel trainingen en presentaties mocht geven aan adviseurs, merkte hij toch dat er iets ontbrak in wat hij deed. Namelijk de KLANT. Vanaf 2004 is Stephan weer terug gegaan naar deze passie en als beleggingsadviseur begonnen.

Daarna, in 2008, is hij als Senior Beleggingsadviseur bij ABN AMRO MeesPierson zich op de complexere vermogens gaan richten. De kreet “het centraal stellen van de klant” moet niet alleen een kreet zijn, maar ook echt bij je als mens passen.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Het eerste kwartaal van 2024

Het eerste kwartaal van 2024

Het is goede vrijdag 2024. De beurzen zijn gesloten dus we kunnen de balans op gaan maken over het 1e kwartaal van 2024. En het was een goed kwartaal voor de beurzen wereldwijd. De MSCI World index wist er dit kwartaal 8,44 % bij te plussen. Het jaar begon na de forse...

Lees meer
Vooruitblik 2024

Vooruitblik 2024

De financiële markten hebben zich een weg gebaand door een jaar van significante uitdagingen. De centrale banken bleven de rente verhogen en vanwege de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten en een restrictief beleid van met name Saudi-Arabië lieten ook de...

Lees meer